Är e-sport sport?

Det kan vara lätt att tro att e-sport inte ställer några större fysiska krav på utövaren eller att det inte är några betydande fysiska utmaningar inblandade i spelandet. Är du inte insatt i vad det krävs av spelarna så är det lätt att tro tvärtom, och anta att det mest handlar om stillasittande, dåliga matvanor och till viss del även ensamhet. Sanningen är dock långt därifrån. För att prestera bra i e-sport behöver spelarna vara i god form både fysiskt och psykiskt.

Den här typen av spel kräver snabba reflexer, det är högt tempo och beslut behöver tas extremt fort. För att kunna ta bra beslut i spelet behövs mental balans och väldigt bra fokus. Esports är inte nödvändigtvis fysiskt krävande men många spelare ser till att regelbundet gå till gymmet eller utövar andra fysiska aktiviteter för att hålla kroppen och hjärnan i bra form. De behöver även ha en bra kosthållning för att kunna fortsätta spela i toppform under flera timmar.

Är e-sport sport?

E-sport och skytte

Du kan jämföra e-sport med exempelvis skytte, som också är en sport som inte kräver så mycket fysisk aktivitet men där resultaten är helt avgörande av din förmåga att behålla fokus. Det krävs mycket för att lyckas stänga ute omvärlden och totalt gå in i uppgiften som ligger framför dig, utan att darra på handen eller släppa på din mentala skärpa. Likadant är det för spelarna, som ofta står som förlorare om de tappar sitt fokus eller sin förmåga till snabba beslut.

E-sport som Olympisk gren

De olympiska spelen har tusenåriga anor och är starkt förknippade med fysisk idrott och fysiska prestationer. Det spekulerades i om e-sport skulle bli en olympisk gren i OS i Tokyo 2020, men sedan det ställdes in på grund av Covid-19 så talas det nu om OS i Paris 2024 som e-sportens olympiska debut. Det verkar ställt utom allt tvivel att e-sporten blir mer och mer erkänd, kanske inte som fysisk idrott, men definitivt som en sport.