Allt du behöver veta om E-sport

Trots E-sport alldeles nyligen har blivit allt mer populärt och växer lavinartat så är det inte alls någonting nytt. E-sport har nämligen funnits ända sedan 80-talet då Atari höll en turnering för spelet Space Invaders. Evenemang som kan klassas som E-sport var dock få under 80-talet och även under tidigt 90-tal så fanns det inte allt för mycket att säga om sporten.

90-talet

I slutet av 90-talet så blev det vanligare att hålla E-sportturneringar för spel som Quake som var otroligt populärt på den tiden. De flesta spel som spelades i turneringar var sportspel, FPS spel och äldre arkadspel. År 1999 så dök även Starcraft upp på E-sportscenen och var det första spelet från RTS genren som blev populär i E-sportsammanhang.

Allt du behöver veta om E-sport

Sverige och E-sport

Sverige har spelat en stor roll i utvecklingen av E-sport i västvärlden genom Dreamhack där ett antal stora turneringar spelas varje år inom alla möjliga olika spel. Spel som League of Legends som idag håller sina världsmästerskap inför fullsatta arenor och sänder till hundratals miljoner människor fick sin start på Dreamhack där det allra första världsmästerskapet i League of Legends hölls 2009 inför en handfull människor jämfört med det antal tittare som spelet har idag. Även spel som Counter Strike hade sin början på Dreamhack och än idag så spelas ett antal turneringar på Dreamhack varje år.

Är E-sport en riktig sport?

Detta är en diskussion som har funnits under ett antal år och som förmodligen kommer att fortsätta ett bra tag in i framtiden. Det finns alla möjliga argument att det inte är en riktig sport på grund av att fysisk aktivitet har väldigt lite att göra med sporten. Detta är en viktig diskussion på grund av saker som att idrottsmän får speciella visum när de reser till olika länder och andra förmåner som spelare inom E-sport saknar.

Faktum är dock att spelare inom E-sport inte helt enkelt sitter och tar det lugnt hela dagarna och sedan bara spelar på turneringsdagar. I de flesta av de mer populära spelen inom E-sport så tränar spelarna i topplagen i stort sett hela tiden. Det är alltså en otroligt stor uppoffring att vara en professionell spelare inom E-sport och de får ofta väldigt lite betalt jämfört med spelare i traditionella sporter som fotboll och ishockey.

Hur man blir en professionell spelare?

Det allra första steget är att bestämma dig för vilket spel som du är intresserad av att bli en professionell spelare i. När du väl har valt ett spel så gäller det att bli riktigt bra på spelet i fråga. Vanligtvis när lag söker nya spelare så letar de bland de bästa spelarna i världen. Det gäller dock inte endast att vara duktig, man måste även ha rätt mentalitet och kunna arbeta väl i lag om det är ett lagspel. Att vara trevlig och lätt kunna samarbeta med lagkamrater är otroligt viktigt.

Du kan även se till att få ögon på dig från organisationer och lag genom att streama när du spelar via tjänster som Twitch till exempel. När du känner att du är tillräckligt kompetent inom spelet i fråga så är det bara att hålla koll på när organisationer tar emot ansökningar för nya spelare, skicka in en ansökan och håll tummarna.